Представете си, че съществува машина на времето с която ще докарате до 21 век някой от
вашите прадеди. Ще го заведете до някой супермаркет, за да му се похвалите за изобилието,
в което живеем. Науката създаде изкуствени храни, с които да се компенсират
намаляващите земни ресурси вода, кислород, растителност.
Хората много отдавна са предвидили, че Земята е на път да изчерпи някои от природните си
ресурси, заради постоянно растящото население. Глад, демографска катастрофа, болести и
мизерия – така са си представяли живота на Земята през 21 век. Храната е промишлено
производство, загубила полезните си качества, смесица от добавки и консерванти. Ето как са
успели да напълнят чиниите на масата на съвременния човек. Висока цена, ако обърнем
внимание и на всички заболявания, идващи от липсата на естествени и полезни храни на
трапезата ни.
Има и друга гледна точка – на учените и политиците, избрали по-трудния път – да нахранят
света с храни, които са лесно достъпни и естествени, с максимална полза за здравето. Мисия,
вдъхновила и научния екип в ALPHYCA, послание към бъдещите векове.
През 1974 Световната здравна организация дефинира бъдещето пред един от найпопулярните
(и до момента) естествени източници на здраве и сила – спирулината.
Микроводораслите са наречени „интересна храна, богата на протеин и желязо, която
може да се дава на деца без риск“. Доста консервативната World Health Organisation е една
от първите, които поставят висок хоризонт на очакване пред спирулина и я поставят на
световната карта.
В началото на 21 век, към нея се обръща и Организацията на обединените нации (ООН),
наричайки я „решение на световните проблеми с изхранването“
Какви са причините за особеното внимание към спирулината?
– Тя е пълна с протеин и полезни минерали.
– Високо хранителна е – няколко грама дневно са напълно възможно да захранят дете, което
страда от системно гладуване.
– Претенциозна жива култура, която дава добра реколта, ако са спазени всички норми и
изисквания.
– Списъкът от ползите й за здравето е доста дълъг, силен имуностимулант, който дава
енергия и сила от природен, зелен източник.
– Не ангажира земни площи за култивацията -щади плодородието на почвата.
– За разлика от много други култури, позволява повторна употреба на водата, нужна за
създаването й.
– Не подценявайте и това, че отглеждането на спирулина е процес, който дава кислород
обратно в атмосферата, като приема въглеродния диоксид.
– Нека да не забравяйте и възможните й здравни ползи – мощно средство за детоксикация и
подкрепа при терминални заболявания.
От 2003 година в определени райони на света, където има системно недохранване, ООН
препоръчва отглеждането на спирулина, като една от възможностите да се осигури
препитание на гладуващите и страдащите. Не е грешно да кажем, че микроводораслите са
една от надеждите на света за възобновяем източник на богата на протеин и полезна за
здравето храна. Към нея са се насочили дори и НАСА и Европейската космическа агенция,
които виждат в спирулина суперхраната, която може да влезе в менюто на космонавтите.
От няколко години Свежа Спирулина на ALPHYCA е в България, работейки по най-високите
световни стандарти (затворена фотобиореакторна система с пълен контрол на средата ), за да
осъществи задачата, които стои пред човечеството – да създаде полезна храна, която е лесно
достъпна и щадяща околната среда. Благодарим ви за подкрепата!
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment