hemoglobin-kakvi-sa-nivata

Хемоглобин: Какви са ниските, високите и нормалните нива?

Нивото на хемоглобина в кръвта е един от най-важните показатели за човешкото здраве. Чрез специфичната транспортна функция на този сложен протеин всяка клетка получава кислород (О2), което позволява на тялото ни буквално да диша и да функционира. Хемоглобинът също така транспортира въглероден диоксид (СО2) от клетките до белите дробове, като по този начин извежда крайните продукти на дишането.

Какво влиза в състава на хемоглобина?

Хемоглобинът е съставна част на червените кръвни клетки (еритроцитите) и се състои от две части: съединение с желязо (хем) и протеин (глобин). Хемоглобинът в еритроцитите дава червения цвят на кръвта при насищането й с кислород. Когато кръвта преминава през белите дробове, железните йони привличат и свързат кислорода в състава на хемоглобина, който като съставна част на червените кръвни клетки го разнася до всички тъкани и органи. Тук протича обратният процес: железните йони отделят кислород, а хемоглобинът се свързва с въглеродния диоксид (кръвта става тъмна), който през белите дробове се извежда от организма.

Норма на съдържание на хемоглобин в кръвта на човек

При липса на увреждащи фактори, нивата на хемоглобин в кръвта след определена възраст остават относително постоянни. Съдържанието на хемоглобин в кръвта на мъжете е по-високо от това на жените. В отделна скала лекарите оценяват нивото на хемоглобина в кръвта на бременни жени и на децата според възрастта. Усреднените стойности за мъже, жени и бременни жени са представени по-долу

Пол Хемоглобин г / l (грамове на литър)
Мъже                                    140-180
Жени                                    120-160
Бременни жени                                   110-155

До какво води недостатъка или излишъка на хемоглобин в кръвта на човек?

Ниските нива на хемоглобин се означават като анемия или малокръвие. При наличието на това състояние човешкото тяло изпитва кислородно гладуване – хипоксия.

Недостигът на кислород при анемия може да се изяви като обща слабост, понякога достигаща до припадъци и колапс, умора при обичайни физически усилия, депресия, апатия и промени в психиката, бледост и дистрофични явления по кожа и лигавици, есто боледуване и срив в имунитета, дисбаланс в работатач на различни органи и системи. Ниските нива на хемоглобин и анемията  винаги изискват внимание, понеже понякога може да са белег на много серозни заболявания. Най-честата причина за нисък хемоглобин и анемия е недостатъчния внос с храната на различни фактори нужни за кръвообразуването, например желязо, витамин B12 и фолиева киселина. Сред тях дефицитът на желязо е най-чест и може да доведе до нисък хемоглобин и анемия по типа на т. нар. „желязодефицитна анемия“. Нисък хемоглобин и анемия може да се изявят в следстие на множество други причини свързани най-общо с понижено образуване, повишена загуба или унищожаването на червени кръвни клетки.

Срещат се и повишени нива на хемоглобин в кръвта, както е например при еритроцитозата. Понякога, това може да е симптом на сериозен проблем, съпроводен със „сгъстяване“ на кръвта и риск от усложнения като тромби и запушване на кръвоносни съдове. Състоянието на повишен хемоглобин може да бъде вродено, но и да възникне в следствие на вторични причини като някои кръвни заболявания, белодробни проблеми, сърдечни заболявания, дехидратация и други.

Как да разберете нивото на своя хемоглобин?

Нивата на хемоглобин се изгследват чрез общ анализ на кръвта или т.нар. „пълна кръвна картина/ПКК“. Добре е изследването да бъде на празен стомах, като 12 часа преди посещение в лабораторията трябва да се избягват активни физически натоварвания, прием на алкохол, някои медикаменти и други. В противен случай резултатите от лабораторните изследвания могат да бъдат неточни.

Създадохме Algoglobin Alphyca в подкрепа на хемоглобина и червените кръвни телца. Това е иновативна формула комбинираща максимално биоактивни съставки в подкрепа на нормалното кръвообразуване. Капсулите съдържат биохелирани микроводорасли Спирулина, Витамин C, органични желязо, мед и цинк, както и 4-то поколение метилфолат Quatrefolic®.

Algoglobin Alphyca оказва допълнителна подкрепа на организма при нисък хемоглобин и анемия, като подпомага възстановяването при смущения в нормалните нива на желязото, витамин B12 и фолиевата киселина, по време на менструация, при вегетарианци и спортисти.

Сподели:

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment